Fizikalna terapija i rehabilitacija

Fizikalna terapija je zdravstvena profesija gdje fizioterapeuti primjenjuju prirodne agense (električnu struju, ultrazvuk, svjetlost, magnetno polje, toplinu, hladnoću) i pokret kako bi sanirali slabosti i oštećenja mišićno-koštanog sustava s ciljem poboljšanja mobilnosti i kvalitete života. Fizioterapeut primjenom testova, fizikalnih metoda, vježbi i specijalnih tehnika, te edukacije i evaluacije, dolazi do postavljenih ciljeva. U Fiziomaxu možete obaviti tretmane opće fizikalne terapije: elektroterapiju, elektrostimulaciju, magnetoterapiju, terapiju ultrazvukom i laserom, razne masaže i individualne vježbe.


 

fizikalna terapija

Elektroterapija

TENS (Transkutana Elektro-Neuro Stimulacija) je primjena električnih impulsa za stimulaciju živčanih završetaka čime se postiže blokada prijenosa boli. Primjenjuje se kod akutnih i kroničnih bolova koji se javljaju kod bolnih sindroma kralježnice, artritisa i artroza, ozljeda, postoperativnih stanja...

INTERFERENTNE STRUJE smanjuju bol, otekline i upalne procese, povećavaju cirkulaciju i mišićne kontrakcije, te potiču zacjeljivanje koštanog i mekog tkiva. Primjenjuju se kod poremećaja periferne cirkulacije, ozljeda kostiju, zglobova i mišića, degenerativnih bolesti zglobova i kralježnice, bolnih sindroma kralježnice, reumatskih bolesti...

Terapija ultrazvukom

ULTRAZVUK ima termalni učinak na tkivo čime dolazi do promjena u cirkulaciji, povećava se rastezljivost kolagenog tkiva i povećava se prag boli. Primjenjuje se kod kroničnog i reumatoidnog artritisa, ukočenih i slabo pokretljivih zglobova, hematoma, kroničnih bolesti perifernih živaca...

Masaža

MEDICINSKA MASAŽA je manipulacija mekog tkiva odnosno mišića, tetiva, ligamenata, vezivnog tkiva i zglobova. Cilj je uklanjanje akutnih i kroničnih stanja uzrokovanih svakodnevnim aktivnostima, opterećenjem mišića, stresom... Masaža je odlična kao tretman relaksacije, koristi se prije individualnih vježbi u postoperativnoj rehabilitaciji i nakon trauma.

Kod masaže koristimo tehniku trigger točki.

Trigger točke su dijelovi mišića u kojima je prisutna najveća napetost. Često se mogu napipati manje ili veće 'kvržice' koje su bolne na dodir. Takve 'kvržice' su mjesta na kojima je došlo do zadebljanja mišićnog vlakna uslijed napora. Tretman se sastoji od pritiska na trigger točku u trajanju od 10-ak sekundi pri čemu se postiže opuštanje mišićnog vlakna i popuštanje prisutne boli.

elektrostimulacija

Stimulacija mišića i živaca

ELEKTROSTIMULACIJA se primjenjuje za jačanje mišića i povećanje podražljivosti živaca. Indicirana je kod oštećenja koštano-mišićnog sustava i centralnog i perifernog živčanog sustava.

Terapija laserom

LASER djeluje na ubrzavanje stvaranje kolagena i granulacijskog tkiva što je korisno u tretmanu ožiljak. Djeluje na oporavak perifernih živaca kod bolnih sindroma kralježnice kod kojih postoji pritisak i iritacija živca, smanjuje bolove, te djeluje na smanjenje upalnih procesa u nekim slučajevima već unutar nekoliko sati.

Magnetoterapija

MAGNETOTERAPIJA je primjena niskofrekventnog elektromagnetskog polja u terapijske svrhe. Terapija s dugotrajnim terapijskim učinkom. Djeluje na staničnoj osnovi što uzrokuje poboljšanje funkcije same stanice kao osnovne građevne jedinice organizma pri čemu dolazi do promjene u funkciji živčanog i kardiovaskularnog sustava te se ubrzava zaraštavanje koštanog i mekog tkiva. Primjenjuje se kod degenerativnih i reumatskih bolesti te oštećenja perifernog i centralnog živčanog sustava.

Individualne vježbe

Individualne vježbe provode se s fizioterapeutom, a cilj im je rješavanje problematike uz prilagodbu pacijentu i njegovoj dijagnozi. Individualnim vježbama održava se lokomotorni sustav, unaprijeđuje koordinacija i balans, jačaju oslabljeni mišići, a sve to utječe na psihosomatski oporavak pacijenta. Individualne vježbe s fizioterapeutom koriste pokret u liječenju, prevenciji i funkcionalnom osposobljavanju osoba s različitim bolestima. Ukoliko se radi o akutnim bolestima kao stanju nakon ortopedskih operacija ili trauma, individualne vježbe mogu dovesti do potpunog oporavka. Individualne vježbe se također mogu provoditi kao prevencija, kod zdravih osoba koje žele poboljšati status svojeg mišićno-koštanog sustava.