Fizikalna terapija i rehabilitacija

Fizikalna terapija je vrlo važna kod liječenja sportskih ozljeda i rehabilitacije sportaša i rekreativaca. Naporni treninzi, želja za što boljim rezultatom, testiranje vlastitih granica, vrlo često rezultira ozljedom, kako kod sportaša tako i kod rekreativaca. Povrede koje se događaju najčešće su u lokomotornom sustavu, a pravilna fizioterapija ubrzat će proces rehabilitacije, omogućiti kvalitetnije zacjeljivanje tkiva i brži povratak treninzima i natjecanjima.

Rehabilitaciju prilagođavamo svakom pojedincu i njegovom stupnju ozljede. U našoj ordinaciji susretali smo se s brojnim ozljedama, a najčešće su to bile povrede ahilove tetive, koljenog ili ramenog zgloba, a svi naši pacijenti uspješno su se oporavili uz metode i uređaje koje koristimo prilikom terapije (ultrazvuk, laser, elektroterapija..). Rekreativci i sportaši, prilikom bilo koje ozljede, podjednako trebaju kvalitetnu i dobro odrađenu uslugu fizikalne terapije koju nudimo u Fiziomaxu.


individualne vježbe

Individualne vježbe

Individualne vježbe provode se s fizioterapeutom, a cilj im je rješavanje problematike uz prilagodbu pacijentu i njegovoj dijagnozi. Individualnim vježbama održava se lokomotorni sustav, unaprijeđuje koordinacija i balans, jačaju oslabljeni mišići, a sve to utječe na psihosomatski oporavak pacijenta. Individualne vježbe s fizioterapeutom koriste pokret u liječenju, prevenciji i funkcionalnom osposobljavanju osoba s različitim bolestima. Ukoliko se radi o akutnim bolestima kao stanju nakon ortopedskih operacija ili trauma, individualne vježbe mogu dovesti do potpunog oporavka. Individualne vježbe se također mogu provoditi kao prevencija, kod zdravih osoba koje žele poboljšati status svojeg mišićno-koštanog sustava.

Masaža

MEDICINSKA MASAŽA je manipulacija mekog tkiva odnosno mišića, tetiva, ligamenata, vezivnog tkiva i zglobova. Cilj je uklanjanje akutnih i kroničnih stanja uzrokovanih svakodnevnim aktivnostima, opterećenjem mišića, stresom... Masaža je odlična kao tretman relaksacije, koristi se prije individualnih vježbi u postoperativnoj rehabilitaciji i nakon trauma.

Kod masaže koristimo tehniku trigger točki.

Trigger točke su dijelovi mišića u kojima je prisutna najveća napetost. Često se mogu napipati manje ili veće 'kvržice' koje su bolne na dodir. Takve 'kvržice' su mjesta na kojima je došlo do zadebljanja mišićnog vlakna uslijed napora. Tretman se sastoji od pritiska na trigger točku u trajanju od 10-ak sekundi pri čemu se postiže opuštanje mišićnog vlakna i popuštanje prisutne boli.

Terapija laserom

LASER djeluje na ubrzavanje stvaranje kolagena i granulacijskog tkiva što je korisno u tretmanu ožiljak. Djeluje na oporavak perifernih živaca kod bolnih sindroma kralježnice kod kojih postoji pritisak i iritacija živca i smanjuje bolove, te djeluje na smanjenje upalnih procesa u nekim slučajevima već unutar nekoliko sati.

Terapija ultrazvukom

ULTRAZVUK ima termalni učinak na tkivo čime dolazi do promjena u cirkulaciji, povećava se rastezljivost kolagenog tkiva i povećava se prag boli. Primjenjuje se kod kroničnih i reumatoidnih artritisa, ukočenih i slabo pokretljivih zglobova, hematoma, kroničnih bolesti perifernih živaca...

TENS

TENS (Transkutana Elektro-Neuro Stimulacija) je primjena električnih impulsa za stimulaciju živčanih završetaka čime se postiže blokada prijenosa boli. Primjenjuje se kod akutnih i kroničnih boli koje se javljaju kod bolnih sindroma kralježnice, artritisa i artroza, ozljeda i postoperativnih stanja.

Stimulacija mišića

INTERFERENTNE STRUJE smanjuju bol, otekline i upalni procesi, povečavaju cirkulacija i mišićne kontrakcije te potiču zacijeljivanje koštanog i mekog tkiva. Primjenjuju se kod poremećaja peroferne cirkulacije, ozlijeda kostiju, zglobova i mišića, degenerativnih bolesti zglobova i kralježnice, bolnih sindroma kralježnice, reumatskih bolesti....

ELEKTROSTIMULACIJA se primjenjuje za jačanje mišića i povećanje podražljivosti živaca. Indicirana je kod oštećenja koštano-mišićnog sustava, centralnog i perifernog živčanog sustava.